Turister i Sverige och hur ekonomin påverkas

Det finns många guldkorn att se runt om i vårt avlånga land, Sverige, allt från söder upp till norr. Du kan välja mellan att resa ensam, eller med familjen. Att se dig om kan du lättast göra med bil, tåg och buss. Visst kan du resa med flyg, men då lär du inte se så mycket mer än himlen under din resa.

Fjällbacka

I den lilla, vackra staden Fjällbacka som ligger på västkusten finns det mycket att upptäcka. Man kan inte tro att en sådan liten stad kan erbjuda så många sevärdheter. Först och främst ligger staden väldigt vackert med sin ståtliga kyrka högt upp och själva staden nedanför som i en grop. Författaren Camilla Läckberg är född här och vill du följa i hennes fotspår finns det en mordvandring du kan gå. En guide visar och berättar om platser som Camilla Läckberg skrivit om i sina spänningsromaner.

När du gått vandringsleden kanske du vill uppleva Vetteberget som ligger högt ovanför Fjällbacka. Högst upp på toppen har du en otrolig utsikt över havet, alla små öar och även fastlandet kan du beskåda därifrån. Berget delar sig i två delar – Stora och Lilla Vetteberget, och mellan dem finns den så kallade Kungsklyftan. Det var där vissa scener ur filmer ”Ronja Rövardotter” spelades in. I filmen kallades klippan för ”Helvetesgapet” och det var över den Ronja hoppade. När du väl kommit upp till toppen, finns där en vandringsled som du kan fortsätta att gå efter att beskådat klippan.

Det finns även en utställning om vår kända skådespelerska Ingrid Bergman i Fjällbacka. Hon förknippas med den lilla ön Dannholmen som ligger så vackert till i Fjällbackas skärgård. Där hade skådespelerskan ett hus, men ön är privatägd så du bör inte gå iland där, däremot kan du paddla omkring mellan öarna och titta på huset. Om du nu skulle vilja åka till lite mer exklusiva platser och bo på finare hotell kan du titta in på www.zmarta.se hemsida för att se om det finns ett lån som passar dig. Vill du verkligen uppleva din drömsemester är det värt att ta ett lån för det. Så passa på att se andra trevliga sevärdheter när du ändå besöker västkusten, alla dess öar och fiskenäring. Lika bra att passa på att res och se dig omkring när du ändå är i trakterna, du vet aldrig när du kommer tillbaka.

Utländska turister i Fjällbacka

Givetvis kommer det också utländska turister till lilla Fjällbacka och det är till stor del Camilla Läckbergs förtjänst. Hennes böcker är översatta till mängder med språk och många är nyfikna på den lilla staden där det sker många mord.

Ett land som betyder mycket för Fjällbacka och även för hela Sveriges ekonomi när det gäller turism är Kina. På somrarna kommer det busslass med kinesiska turister. Det kan stanna till fler än tio bussar med passagerare som är på genomresa.

De visas omkring av en guide och de flesta är väldigt nöjda med vad de får uppleva där. Efter ungefär en timmes vandring forsätter sällskapet sin resa, ofta till Göteborg för att sedan fortsätta till Oslo. Efter att kineserna började komma till Fjällbacka har det påbörjats en forskning, för att följa utvecklingen i Fjällbacka och på så sätt kunna locka andra länder att besöka den lilla underbara staden vid havet.