Turism – Vad kan Sverige göra bättre?

Att turismen är en stor inkomstkälla för Sverige råder det inga tvivel om. Faktum är att det nu är populärare än någonsin att resa till Sverige. Detta intresse måste vi ju givetvis förvalta på bästa sätt. Hur ska vi då göra för att få vårt land än mer attraktivt för besökare? Vi måste framförallt fortsätta att skapa spännande och unika upplevelser som attraherar alla olika typer av turister. Ishotellet i Norrland är ett bra exempel på en speciell och unik attraktion.

Infrastruktur

En sak som kan förbättras i Sverige är framkomligheten, speciellt vid resor till orter som ligger långt ifrån Stockholm. Att ta sig fram med buss och tåg kan vara krångligt och inkludera många byten. Dessutom borde vi satsa på fler avgångar, och se till att kunna garantera att tågen går enligt tidtabell. Sverige har i allmänhet en bra infrastruktur men i takt med att invånarantalet ökar, växer förstås också kravet på större framkomlighet. Här finns visst utrymme för förbättring.

Boende

Nästa steg är att se till att det finns bra boenden i varierande prisklasser. Detta är så klart inget problem i storstäderna. Däremot kan det vara svårt att hitta boende på mindre orter. Det gäller för turistnäringen att hitta en bra balans mellan efterfrågan och utbudet av hotell. Vi ser att den privata uthyrningen via sajter som AirBnB ökar. Detta beror troligtvis på ett behov av budgetalternativ, samt är en indikation på att turister även lockas av annorlunda och mer unika upplevelser.

Speciella events

Något annat som alltid lockar turister är särskilda events, så som mästerskap, evenemang och liknande. Därför bör Sverige fokusera på att bli valda som arrangörer för olika OS, VM och EM. Vi har exempelvis vid flera tillfällen haft en gyllene chans att bli utvalda som en av arrangörerna för fotbolls-EM. Dock har UEFA valt bort Friends Arena då de inte ansett att den håller måttet för ett mästerskap – något vi definitivt måste titta på i framtiden.

Klimatanpassad turism

Något som ligger helt rätt i tiden är att sträva efter att kunna erbjuda miljövänlig turism. Sverige är redan bra på detta men det går alltid att bli bättre. En önskan från många är att ta bort alla inrikesflyg. Om detta är möjligt är dock en svår fråga med tanke på de stora avstånd vi har i landet. Om turismen fortsätter att växa kommer det också innebära ett ökat vattentryck, vilket även det måste ses över.

Avslutande tankar

Vi är redan ett bra bit på väg när det gäller att komma på nya sätt att öka turismen. Dock borde vi i Sverige bli bättre på att marknadsföra våra starka sidor. Vi är inte ett land med gyllene sandstränder och turkost hav. Däremot har vi en fantastisk natur och utomhusmiljöer som inte går att hitta någon annanstans i världen. Vi bör alltså fokusera på att vara ett annorlunda resmål, som erbjuder äventyrslystna turister något utöver det vanliga. Behöver du hitta en bra resväska för din resa så finns det flera olika, här kan du hitta samsonite som är ett av de populärare märkena på marknaden när det kommer till resväskor.