Populära trender i Sverige

I dagens Sverige har det uppstått flera nya och populära trender, inte minst vad gäller resande. En del av trenderna kommer i kölvattnet av pandemin och den sociala distansering vi har vant oss vid. Det är till exempel trendigt att hyra en lägenhet eller ett hus istället för att bo på hotell. Idag lever vi också i en elkris med kraftigt höjda elpriser, varför många försöker bli mer självständiga och få bättre kontroll över sina utgifter. Således är det också trendigt med solceller, inte minst för den som försöker hyra ut sitt hus under turistsäsongen. För dig som turist kan det vara klokt att hyra ett hus med solceller, allt för att hålla dig till budgeten.

Bli bjuden på hemlagad och lokalproducerad mat

En annan trend som dessutom håller på att bli ett globalt fenomen är så kallad “peer to peer dining”. Detta går ut på att du som turist blir hembjuden till en svensk som bjuder på hemlagad mat, givetvis med lokal anknytning. En längtan efter äkta upplevelser trendar och det finns appar där du kan hitta och sedan betygssätta din middagsvärd både vad gäller smaker, miljön och renligheten. Att det är fräscht och rent är A och O. Om middagsvärden bor i Göteborg har han eller hon troligen anlitat städning i Göteborg som både tar ett socialt likväl som miljömässigt ansvar.

Trygghetsturism

Att bo på hotell är inte så populärt längre, men däremot att bo på vandrarhem av det lite flottare slaget, så kallade “posh hostels”, vilket förkortas “poshtels”. Fler och fler vill bo på “poshtels” och äta lokalproducerad mat. Trenden kan inkluderas i begreppet trygghetsturism. På grund av oroligheter i världen väljer många att resa till trygga och naturnära platser i vårt avlånga land, likväl som i våra grannländer. Att vara nära naturen är inne, vilket även inneburit att klassiska äventyrsresor trendar. Backpacking har fått ett uppsving och kommer troligen att bli än mer populärt. Att resa med lätt packning och mer eller mindre oplanerat för att upptäcka nya platser kan också kopplas till en reaktion på en otrygg värld, det vill säga “det är bara att kasta sig ut” för det kommer att ta lång tid innan världen är okej igen. Även cykelturism och roadtrips har blivit trender som troligen kommer att växa sig starka.

Hälsa och mat

Vad gäller hälso- och mattrender har den sociala distanseringen lett till att vi gärna äter utomhus. En picknick ute i det fria är att föredra framför en måltid där man sitter nära andra och kanske trängs i ett rum eller en matsal.