Födelsedagsfirande

Visst är det härligt med födelsedagsfirande? De allra flesta firar sin födelsedag, oavsett om du är gammal eller ung. Det kanske inte är alla som firar med rejäl pompa och ståt varje år, men något extra unnar du dig säkert.

När barn fyller år

Att barnen blir ordentligt firade brukar vara ganska viktigt. Det ska vara kalas, presenter och favoritmaten. Det är heller inte ovanligt att barnet får välja fika eller efterrätt på förskolan eller fritidshemmet till sin födelsedag, och det sjungs och gratuleras. Hemma sen ska det vara uppvaktning med middag, tårta och presenter. Kanske kommer släkt och vänner redan samma eftermiddag eller så bestäms ett datum en helg istället så att alla kan komma. Just för barn brukar det bli två eller tre kalas vid en födelsedag.

Först är det familjefirandet med dem som bor på samma adress. Kanske sång och en fryst prinsesstårta på morgonen innan skolan eller så tas det efter skolan. Sedan är det firande med tjocka släkten som kommer och gratulerar, och då kan det vara mat och fika, eller kanske bara fika och drop-in. Barnet brukar givetvis ha önskemål på vilken tårta hen vill ha. Det tredje kalaset är barnkalaset för barnets vänner. Där är tårta inte lika viktigt, bara barnen har kul och gör något meningsfullt. Här gäller det som förälder att gnugga geniknölarna och ställa till med lite aktiviteter så barnen hålls sysselsatta. 8 vilda barn som springer runt och leker på olika håll är inte alltid så lätt att hålla reda på, så därför rekommenderas planerade lekar och aktiviteter.

Ha en unik tårta

När den så kallade tjocka släkten kommer vill barnet säkert ha en fin tårta som får mycket beröm, och då kan en tårta med motiv på vara en kul idé. Tycker barnet om filmen Frost kanske en blå tårta med prinsessan Elsa skulle falla i god jord, för tårtor går att variera och personifiera till oändlighet. Älskar barnet katter så kanske en tårta med en bild på en kattunge vore trevligt, för hos http://www.dintarta.se/motivtarta/fodelsedagstarta kan du få vilket motiv du vill på tårtan. Du kan även skicka in en bild på barnet och ha den som motiv på tårtan om du vill.

Vuxet firande

Är du vuxen och fyller år brukar det inte vara lika viktigt med tårtor eller kalas på samma vis. Det blir mest stressigt och vissa känner att födelsedagen inte blir den lugna dag som många önskar att de hade. Under din födelsedag vill du ju bli firad och inte behöva passa upp på 12 andra hungriga släktingar.

För den som ändå vill ställa till med fest är det ganska vanligt med öppet hus från en viss tid, smörgåstårta som mat och kanske en tårta till kaffet. Fyller du jämnt kan du ha en rolig siffertårta om du vill skylta med åldern.

Vissa firar med hjärtans lust till långt in på natten med massor av god mat, sång och dans, med en härlig och glad gemenskap. Oavsett hur du firar din födelsedag så är det alltid gott med en tårtbit i goda vänners lag, eller hur?