Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

Utveckling Nordost väckte känslor i Almedalen

Fullsatt i salen, heta diskussioner och flera konkreta förslag. Frågan om hur vi skapar jobb i landets miljonprogramsområden väckte känslor på Utveckling Nordosts seminarium i Almedalen.

Det bubblar i Almedalen. Över 2200 olika seminarier arrangeras under loppet av en vecka. Vissa frågor är hetare än andra. Utmaningarna i de svenska miljonprogrammen är en sådan. Göteborg, Stockholm och Malmö diskuterade frågan med regeringsföreträdare och Västsvenska Handelskammaren på det fullsatta seminarium som Utveckling Nordost arrangerade på tisdagen.

– Frågan är högt upp på den politiska agendan. Det märktes under diskussionen på vårt seminarium, konstaterar Susan Runsten, som inledde panelsamtalet i Visby med att berätta om Utveckling Nordost som hittills bidragit till att 28 nya företag startats i nordöstra Göteborg.

Vissa gör inget

Panelen var överens om en sak. Mycket behöver göras. Utanförskapet måste brytas och fler människor komma i arbete. Däremot gick åsikterna isär om vem som borde göra vad. Utveckling Nordost är ett konkret exempel på en satsning som faktiskt gjort skillnad. Men det behövs mer.

– Den jobbiga sanningen är att vissa kommuner inte gör något åt problemen. Vi måste öppna upp arbetsmarknaden. Ett sätt är att skapa nystartszoner där man kan anställa för en billigare peng. Det kan stimulera nya företag, sa Jasenko Selimovic, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.

Fortsatt utveckling i nordöstra Göteborg

Anneli Hulthén (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, påpekade att arbetsmarknadspolitiken förs på nationell nivå och att staten kan ta ett större ansvar.

– För Göteborgs del är det viktigt att vi känner att vi är en stad där alla är lika mycket värda. Jag tycker inte att vi ska ha specialjobb eller frizoner för vissa stadsdelar. Jag hoppas vi kommer hit till Almedalen nästa år igen och visar Sverige att vi fortsatt med vår utveckling av nordöstra Göteborg utan att stigmatisera, sa Anneli Hulthén.

Landets miljonprogramsområden behöver renoveras och Västsverige står inför stora infrastruktursatsningar kommande år. I samtalet lyftes behovet av matchnings- och utbildningsinsatser i Göteborg så att arbetssökande kan ta jobben som skapas.

Sprid ut myndigheterna!

Det mest konkreta förslaget kom från Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren:

– Det finns 300 myndigheter i Sverige. Varför inte låta 150 myndigheter vara kvar i Stockholm och flytta 75 till Malmö och 75 till Göteborg och placera dessa runt om i staden?

Text: David Björneloo     Foto: Pär Abrahamsson


Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »