Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

Så samarbetar skolor och företag i nordost

Det finns flera goda exempel på samarbete mellan skolor och företag i nordost. Förhoppningsvis kommer Chalmers även att inrätta delar av det tekniska basåret på Angeredsgymnasiet.

 Angeredsgymnasiet, med sina över 800 elever, samarbetar med både stadsdelarna i nordost, universitetet och näringslivet.

­– Våra elever åker till Chalmers och Lundberglaboratoriet vid Sahlgrenska vare vecka för att göra laborationer, berättade Lena Ericsson, rektor på Angeredsgymnasiet, och en av deltagarna i företagsseminariet som nyligen hölls i Gårdsten.

Tack vare samarbetet med Chalmers träffar eleverna på Angeredsgymnasiet andra äldre studenter, lärare och professorer. Kanske blir steget att själv söka högre utbildning då också lite kortare. Det ser också ut som att delar av det populära tekniska basåret på Chalmers kommer att förläggas till Angeredsgymnasiet - något som får stor betydelse.

Stipendier, sommarjobb och faddersystem

Estrella, Skanska Maskin och Vinge Advokatbyrå är några av de företag som Angeredsgymnasiet samarbetar med. Vinge har i flera år arbetat aktivt för att locka fler unga med olika bakgrund till juristyrket.

– Vi har inrättat ett stipendium för elever som tar examen på Angeredsgymnasiet och söker till juristprogrammet. Vi kommer också till skolan och träffar elever, berättar om utbildningen och alla de yrken som juristutbildningen kan leda till, berättade Mercedes Anderås från Vinge Advokatbyrå.

De som kommer in på juristutbildningen får en fadder på byrån och hjälp med studierna samt sommarjobb. En före detta Angeredselev jobbar nu på advokatbyrån.

Lärandets Torg i Hammarkullen

Folkhögskolan i Angered är en annan väg till utbildning i nordost.

– Vi finns här för att vi vill rekrytera Angeredsbor som till exempel vill läsa in behörighet till gymnasieskolan. Vi samarbetar också med universitet och högskola, bland annat med Högskolan för Scen och Musik om utbildningen Music college, som vi är mest stolta över just nu, sa rektor Kina Thorsell.

Folkhögskolan har lokaler på Hammarkulletorget 62 B, i samma hus som universitetets Centrum för urbana studier och Folkets Hus. Sedan i höstas pågår en förstudie för att skapa ett Lärandets torg i Hammarkullen.

– Hittills har vi ägnat oss mycket åt lokalerna. Tillsammans med studenter från arkitekturutbildningen på Chalmers ska vi ta fram en plan för hur 62 B kan byggas om, berättade Sofia Emanuelsson, som arbetar med förstudien på Utveckling Nordost.

Speed-dating med Swedbank

Unga Jobb är ett samarbete mellan Swedbank och Arbetsförmedlingen. Under några timmar samlas företagare och unga utan arbete för ”speed-dating”. På några minuter får den arbetssökande och företaget presentera sig för varandra och förhoppningsvis kan tycke uppstå som resulterar i en praktikplats eller anställning.

– Det brukar vara tio företag och 30 ungdomar varje gång. Det utvecklas en enorm energi under träffarna, sa Jari Lampela, kontorschef på Swedbank.

Nästa speed-dating äger rum i september på Arbetsförmedlingen i Angered.

Text: Elisabeth Gustafsson     Foto: Mats Udde Jonsson

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »