Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

Nyföretagaren Arild lagar små maskiner i nordost

– Det var nervöst att bli egen företagare, men jag trivs med att pilla med maskiner. Kan inte låta bli. Så jag kommer att hålla på många år till.
Det säger Arild Gundersen som är en av cirka 20 nyföretagare i nordost som fått råd av BRG Business Center. 

Det var i vintras som Arilds Småmaskinservice startade. Nu hänger verktygen prydligt på sina platser i lokalen på Storås Industrigata. På bänken ligger en eldriven motorsåg som nu fungerar som den ska. Intill står en proffssåg som väntar på att bli hämtad.

– Än så länge har jag mest företag som kunder, men jag tar även emot jobb från privatpersoner. Jag kan också åka hem till kunden och laga en tvättmaskin eller spis om det skulle behövas, säger Arild Gundersen.

Arild är en av 20 nyföretagare i nordost.

Efter 30 år som anställd

Han tog steget att starta eget efter att ha varit anställd i mer än 30 år. Han är både utbildad hushållsmaskinreparatör och elektriker. Dessutom har han gått en mängd andra kurser.

– Så jag har en gedigen utbildning för yrket, konstaterar Arild.

Utbildning, framförallt inom el, är nödvändigt för att kunna reparera småmaskiner. Hanteras inte elen på rätt sätt kan en borrmaskin, laddare eller annan apparat bli livsfarlig. Arild har sett många exempel på ”fixade” maskiner där risken för att skada människor eller anläggningar varit överhängande. Samtidigt händer det ofta att de som äger en mindre maskin ger upp snabbt och hellre skaffar en ny maskin än lagar en som gått sönder.

– De allra billigaste och enklaste kanske det inte är någon idé att laga. Men en lite bättre maskin kan det absolut vara värt att kolla. Det kanske handlar om en reservdel och lite arbete för några hundralappar, menar Arild Gundersen. Jag har bra kontakter med leverantörer och kan snabbt få hem reservdelar, efter mina många år i branschen.

Stöd och råd betyder mycket

Det var när förra arbetsgivaren la ner sin verkstad på Hisingen som Arild blev utan jobb. Efter kontakter med Arbetsförmedlingen och Almi valde han att starta eget. Då fick han också kontakt med Dragan Sako på BRG Business Center på Rymdtorget i Bergsjön.

– Dessutom har jag en mentor, Claes Helgesson, som kommer med goda råd och stöttar mig på olika sätt.

Det behövs, menar Arild, för det var nervöst att starta eget, väldigt nervöst. Många tankar for genom huvudet. Ska det gå? Hur får man tag i kunder? Hur blir det med allt pappersarbete? De första månaderna har han ägnat åt att sprida information om att han finns. Bland annat har han delat ut reklamblad till de andra företagarna i Storås och flera har hört av sig. På den egna hemsidan, www.arildsms.se, annonserar han även ut begagnade maskiner.

– Jag tar emot trasiga maskiner som folk inte vill ha, lagar dem och säljer dem vidare. Det är bra ur miljösynpunkt!

Arild är en del av det växande näringslivet i nordost.

Motorcykel till jobbet

Pappersarbetet tar hans syster, som jobbar med sådant, hand om. Det känns tryggt när momsen ska redovisas varje månad. Lokalen i Storås, som är en del av en större lokal, hittade Arild på egen hand. Att den skulle ligga åt det hållet var självklart – Arild bor i Angered och tar gärna motorcykeln till jobbet när vädret tillåter.

Arild räknar med att det tar åtminstone ett halvår till innan företaget kommer att kännas stabilt. Blir det sedan mycket att göra är han inte främmande för att anställa någon i firman.

– Självklart! Och då ska det vara någon med utbildning inom el och elektronik. Det måste man kunna i det här jobbet.

Text: Elisabeth Gustafsson     Foto: Mats Udde Jonsson

 

Så växer näringslivet i nordost

Arild Gundersen är en av cirka 20 nyföretagare som startat företag i nordost sedan 2011 efter att ha fått vägledning vid BRG Business Center. Målet för Utveckling Nordost är 16 nystartade företag fram till 2013 så redan nu har det överträffats.

– Trots att vi har nått målet så sänker vi inte takten utan vi vill fortsätta bidra till många fler nya och hållbara företag i nordöstra Göteborg! säger näringslivsutvecklare Pär Abrahamsson.

Snart hålls det nästa stora seminariet om hur näringslivet i nordost ska växa. Den här gången är temat samarbete mellan utbildning och företag. Inledningstalare är landshövdingen Lars Bäckström. Hämta inbjudan i pdf-format här.

När: måndagen den 27 maj klockan 16.30-19.30. Var: Idéum, Kaneltorget, Gårdsten. Kostnadsfritt inklusive fika. Anmäl dig senast 20 maj via epost till par.abrahamsson@businessregion.se

 

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »