Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

200 inspirerade på Egen-företagardagen

Djärva idéer och entreprenörskap, kontanter och tull – bredden var stor i programmet på Egenföretagardagen i Gamlestaden den 26 november 2013. Omkring 200 personer passade på att få både inspiration och information.

Monica Lindstedt delade med sig av sina erfarenheter från Metro och Hemfrid. Foto: Mats Udde Jonsson.

Inspiratör på Egenföretagardagen var Monica Lindstedt, som för 20 år sedan var med och startade tidningen Metro. Det var en lång resa på flera år, från idé till att den första tidningen delades ut. Ett avgörande steg var att hitta en finansiär.

– Till slut gick vi till Jan Stenbäck, fast jag ville inte det, och han sa ja! Senare fick vi veta att han länge velat starta en tidning och ta upp konkurrensen med familjen Bonnier. Vi kom alltså till rätt person i rätt tid, säger Monica Lindstedt.

Släpper inte taget

När Metro kommit igång ville Monica Lindstedt gå vidare med en annan idé. Med fyra barn hemma och en karriär på hög fart kände hon att det måste finnas något sätt att få hjälp i hemmet. Kan ett företag erbjuda tjänstebil och rikskuponger, så skulle man väl kunna få städning på samma sätt?

Svaret blev Hemfrid AB, Sveriges första leverantör av hemservice till hushåll. Även det en tuff resa, som dessutom utmanade mångas värderingar om att ha andra som arbetar i det egna hemmet.

– Att starta Hemfrid var som att bygga en bil, köra den och bygga vägen samtidigt. Jag skulle aldrig vilja göra om det, men är glad att jag har gjort det, säger Monica Lindstedt, som är en sann entreprenör. Hon släpper inte taget om sina idéer och driver igenom dem, även det har inneburit långa perioder av hårt, oavlönat arbete. 

Handel med Kina

Kristian Kumpumäki är intresserad av handel med Kina. Foto: Mats Udde Jonsson.

Under dagen gavs också information om handel med länder utanför EU. Vad ska man tänka på vid import och export av varor och vilka tillstånd behövs? Det var Tullverket som stod för den och visade bland annat hur man kan tulldeklarera över internet.

En som drömmer om att arbeta med import och export är Kristian Kumpumäki som tillbringade eftermiddagen på Egenföretagardagen. Efter några år i Kina, där han både studerat och arbetat, ser han många möjligheter att handla mellan länderna.

– Jag kan tänka mig att börja med att förmedla varor, vara agent mot en avgift. Eftersom jag talar kinesiska och har kontakterna borde det funka, säger Kristian Kumpumäki.

Han har tränat och tävlat i karate och Kung Fu och blev genom det intresserad av Asien och reste dit 2008. Studier och arbete i Shenzhen och Hongkong gav många användbara erfarenheter.

– Jag vet hur mycket man behöver jobba för att lyckas, och jag är beredd att göra det. I Sverige måste vi utveckla våra kontakter med Kina, menar Kristian Kumpumäki, som tycker att han fick en hel del bra information på Egenföretagardagen.

Många frågor

Glada arrangörer från BRG Business Center: Lena Sultanovic, Dragan Sako (mitten) och moderatorn Dahir Khalid. Foto: Mats Udde Jonsson.

Dagen fortsatte med information från branschorganisationen Svensk Servicehandel & Fast food. Den är till för företagare som driver kiosker, servicebutiker, snabbmatsrestauranger och liknande. Därefter informerade Loomis om hur man hanterar kontanter och dagen avslutades med att några nyblivna kulturföretagare presenterade sig.

Dessutom fanns bland andra Almi, Skatteverket, Swedbank, Coompanion och ytterligare ett tiotal utställare på plats för att ge information och rådgivning direkt.

– Under de första timmarna var det väldigt intensivt och många frågor till utställarna. Det finns ju många myndigheter och organisationer som ger stöd till företagare och det är bra att kunna samla dem, säger Dragan Sako, BRG Business Center och en av arrangörerna av dagen.

Detta var den andra egenföretagardagen som BRG Business Center anordnade i nordost och Dragan Sako hoppas att kunna återkomma med ett liknande arrangemang nästa år.

Text: Elisabeth Gustafsson     Bild: Mats Udde Jonsson

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »