Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

Här kan företagen växa i nordost

Plats att växa på. Det skaffade sig Focus Nordic AB när de flyttade till industriområdet Bergsjödalen.

Det är också budskapet i Utveckling Nordosts kampanj för att få fler företag att hitta sin plats i nordöstra Göteborg. Här finns en hel del att välja på för den som behöver mark för kontor, handel, industri eller transporter. Och ett nytt informationsmaterial finns för dig som vill veta mer.

Klicka här för att komma direkt till Göteborgs Stads information om ledig mark i Angered.
Klicka här för att komma direkt till Göteborgs Stads information om ledig mark i Östra Göteborg.

Focus Nordic kallar sig för ”Nordens bredaste fotogrossist”. Med försäljning till såväl stora kedjor, som El-Giganten och MediaMarkt, och de stora seriösa aktörerna på nätet, som till mindre butiker, är det ett ständigt flöde av produkter in och ut. Hösten 2012 flyttade företaget från Partille, där man funnits i 25 år, till Bergsjödalen.

– Vi behövde mer plats för alla transportbilarna på gården och när jag förstod att den här fastigheten var till salu kontaktade jag ägaren, berättar Thomas Wernbo, VD för Focus Nordic.

Affären gick i lås och efter upprustning och renovering av lokalerna har företagets 30-35 anställda, som finns på plats i Bergsjön, fått väl fungerande arbetsplatser och lagerlokaler.

– Vi trivs och den funkar bra, även om jag kan höra av chaufförerna att det är lite trångt när de kör in på industriområdet. Vi ser gärna att fler företag flyttar hit, så att det blir mer liv och rörelse, säger Thomas Wernbo.

Han skulle gärna se ett större utbud av service, som företagspost, bank och restauranger på Rymdtorget. Kanske kan det bli verklighet i framtiden när fler etablerar sig i området.

Vill se fler företag i nordost

Pär Abrahamsson, näringslivsutvecklare i nordost, hoppas på fler företag här.

Fler företag i nordost är vad Pär Abrahamsson, Business Region Göteborg och Utveckling Nordost, hoppas på. Ett av målen med projektet Utveckling Nordost är att få fler företag att etablera sig i nordöstra Göteborg. Därför har man tillsammans med fastighetskontoret tagit fram informationsmaterial som presenterar fem olika områden i nordost – Bergsjödalen, Rävebergsvägen, Ljusårsvägen, Alelyckan och Gårdstensberget. Klicka här för att hämta foldern i pdf.

– Vi har också satt upp stora skyltar i varje område. Göteborgs Stad har inte marknadsfört sin industrimark så aktivt tidigare, så det här blir ett test, säger Pär Abrahamsson.

Genom att marknadsföra marken mot olika sektorer blir det också lättare att påverka vilka slags företag som man tycker passar bäst i de olika områdena. Medan Bergsjödalen främst har en inriktning mot handel och industri, lämpar sig till exempel Rävebergsvägen för lättare industri, bilservice, vård och skola.

– Många företag behöver mycket mark – de har lager, mellanlager och mycket transporter som kräver ett bra flöde. Men de efterfrågar också personal med rätt kompetens och så är det viktigt med närhet till kollektivtrafik och stora trafikleder, säger Pär Abrahamsson.

Viktigt att allt stämmer

Många är intresserade av marken, men mycket ska klaffa.

Områdena i nordost lever upp till många av kraven. Och många företag har hört av sig och är intresserade av marken. Men det är mycket som ska klaffa. Det ska vara rätt mark, vägar kan behöva byggas ut, bygglov ska beviljas och bankerna ska låna ut pengar. Och konjunkturen ska vara gynnsam för företagen om de ska våga satsa.

– Därför är det långa ledtider i sådana här satsningar och det kan dröja flera år innan vi ser ett tydligt resultat och färdiga etableringar av det arbete vi gör idag, påpekar Pär Abrahamsson. För att underlätta för intresserade har vi gjort särskilda faktablad för de olika områdena i nordost. Klicka här för att hämta faktabladen.

Men för Focus Nordic gick det ganska snabbt att etablera sig i Bergsjödalen. Än så länge räcker lokalerna till, men det finns möjlighet att bygga ut med 3 000 kvadratmeter.

– För vi tänker stanna här, konstaterar Thomas Wernbo.

Text: Elisabeth Gustafsson     Foto: Mats Udde Jonsson     Illustrationer: Valentin&Byhr

Vill du veta mer?

Kontakta: Pär Abrahamsson, näringslivsutvecklare Business Region Göteborg/Utveckling Nordost, telefon: 031-367 61 01, 0730-610 039, e-post: par.abrahamsson@businessregion.se

Hämta folder i pdf om marken för etablering i nordost här.
Hämta faktablad i pdf om de olika områdena i nordost här.

Klicka här för att komma direkt till Göteborgs Stads information om ledig mark i Angered.
Klicka här för att komma direkt till Göteborgs Stads information om ledig mark i Östra Göteborg.

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »