Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

Hela familjen jobbar på International Färg

Mikael Ljungberg har arbetat på International Färg i Angered i 30 år. Med 150 anställda är de en av de största arbetsgivarna i nordost. En anledning till att det gått bra för företaget även under lågkonjunkturen är att man tidigt började satsa på personalen. Ett exempel är en tjej som började som sommarjobbare, fick fast anställning och som sedan stöttades att plugga vidare. I dag arbetar hon som forskare i Australien.

– Det är klart att vi hade velat ha en så duktig tjej kvar i företaget, men det är bra goodwill om man låter folk växa. Och hon är ett bra exempel på att om man jobbar hårt och bestämmer sig så spelar det ingen roll om man har svenska som modersmål eller inte. Vi satsar på de som vill.

Det är inte alla som tar sig till höga positioner på andra kontinenter, men möjligheten att utvecklas inom företaget gör att många stannar. Ett annat exempel på att International Färg är en populär arbetsgivare, är familjen Rekilä. Pappa och fem söner har arbetat i fabriken under många år.

– Det är mycket frihet i arbetet. Man har roligt och trivs både med arbetsuppgifterna och med dem man jobbar med, säger Jarmo Rekilä.

Han får medhåll av sin bror Petri:

– Och det finns en trygghet på arbetet eftersom det är ett företag som det går bra för. Dessutom finns möjlighet att utvecklas och påverka.

 

Mikael Ljungberg menar att det är en bit kvar, men att mycket pekar på goda möjligheter för utvecklingen i nordost. Bland annat bra transportmöjligheter och kommunikationer, att det byggs olika slags bostäder också utanför Angered centrum, att skolor och fritidshem är bra liksom annan kommunal service samt att människor känner sig trygga.

– För att locka företagen behöver vi kunna locka människorna hit. Då krävs det först och främst en attitydförändring. Utrymmet, naturen och arbetskraften finns redan. Resten kommer med tiden, säger Mikael Ljungberg.

Text: Helena Bäckhed och Fanny Fasth   Foto: Mats Udde Jonsson  Film: Peter Jonsvik


FAKTA: International Angered & AkzoNobel

• International Färg ingår sedan 1998 i koncernen AkzoNobel,  som är världens största leverantör av högteknologisk färg och ledande producent av specialkemikalier.

• Globalt har AkzoNobel 55 590 anställda, i Sverige 3 600 på 18 olika anläggningar och 30 butiker, från Malmö till Örnsköldsvik.

• I Angered finns 25 ursprungsnationaliteter representerade bland de 150 anställda.

• Färgen som produceras i Angered säljs till hela Europa och även till länder i Afrika. På burkarna sitter etiketter med 26 olika språk.

 

Se intervjun med Mikael Ljungberg


 

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »