Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

Estrella årets företag i Angered

När Estrella flyttade till Angered 1983 anställdes många som bodde i den nästan nybyggda stadsdelen. En del jobbar kvar än idag.

– Det finns en stark själ i det här företaget, säger vd Carina Hanson.

Nu får Estrella pris som årets företag av Angereds företagareförening. 

Carina Hanson, vd på Estrella, är stolt över priset från Angereds Företagareförening.

Redan i entrén anar man en doft av chips och popcorn. De senaste produkterna visas upp i öppna kartonger, ungefär som i butikerna. Carina Hansons, vd på Estrella, tar oss med förbi butiken för personalen. Också den är full med påsar med snacks av alla de slag, prydligt uppställda.

– Snacks är en ”impulsvara”. Därför är det viktigt hur påsarna är designade och hur det ser ut på hyllorna, påpekar Carina Hanson som är stolt och hedrad över att Estrella får företagarföreningens utvecklingspris.

– Vi är i en tuff bransch och jobbar hårt på att bli marknadsledande på snacks i Sverige igen. Vi breddar vårt utbud av produkter. Genom att ha all verksamhet samlad i Angered kan vi jobba effektivt! Här finns en otrolig potential, men det handlar också mycket om självförtroende. Därför känns det extra bra att få den här utnämningen!

Allt finns i Angered

I Estrellas anläggning i Storås, mellan Gråbovägen och Angered Centrum, finns alltså – återigen – både produktion och företagsledning. Under en lång period låg huvudkontoret i Stockholm.

– Men 2008 fick vi nya ägare och efter hand flyttades allt tillbaka hit, som det var före 1993. Så sedan i höstas finns hela företaget här i Angered och det är verkligen en styrka att ha hela kedjan under samma tak, säger Carina Hanson.

Sammanlagt arbetar 175 personer i företaget, varav ett 30-tal är säljare ute på fältet. Omkring 90 personer arbetar i fabriken och resten på kontoret. Den enda delen som inte ligger i Angered är det stora potatislagret i Kistinge utanför Halmstad där det jobbar fyra personer.

Carina Hanson har varit VD i drygt ett år och pratar entusiastiskt om fördelarna med att ha verksamheten i Angered. Duktiga medarbetare på nära håll, spårvagn på gångavstånd och alldeles intill ligger ett annat företag, Frode Laursen, som sköter lager och transporter för Estrella.

Sponsrar föreningar för unga

Företagets engagemang för nordöstra Göteborg visar sig också genom ett antal nya beslut om att sponsra det lokala föreningslivets ungdomsverksamhet.

– Vi börjar lite smått med handbollsklubben Wasaiterna Ungdom och fotbollstjejerna i Angered United. Sedan tidigare är vi engagerade i Svenska fotbollsförbundet, men det känns roligt att göra något på det lokala planet, säger Carina Hanson.

Samarbete med gymnasiet

I höst startar också ett samarbete med Angeredsgymnasiet. Exakt vad samarbetet kommer att innebära är inte klart, men det blir någon form av fadderverksamhet. Estrella kan erbjuda praktikplatser och att medarbetare kan komma till skolan för att prata företagsekonomi eller personalfrågor - sådant som eleverna på exempelvis programmet för handel och administration studerar.

– Det viktiga är att vi i näringslivet och eleverna på gymnasieskolan kommer närmare varandra, säger Carina Hanson.

Sätta Angered på kartan

Hon betonar att det finns en stor möjlighet till utveckling både i stadsdelen och inom företaget. Produktionskapaciteten är långt ifrån fullt utnyttjad. Men en flaskhals är vägnätet – förbindelserna till E20 och E40 borde vara bättre. Det är stundtals mycket tätt mellan långtradarna och lastbilarna på den smala vägen utanför fabriken.

Men Estrella vill fortsätta att satsa och sätta Angered på världskartan.

– I juni blir det en internationell snacksmässa på Svenska mässan i Göteborg och då ska vi vara med och synas ordentligt, betonar Carina Hanson.

Besökare från hela världen kan åka på ”Factory Tour” till Angered. Och då kommer de att få se en tillverkning som helt automatiserad - från att potatisen kommer in i fabriken tills de färdiga kartongerna staplas på pallar och körs över till lagret. Personalen ser framför allt till att processen löper på, att inget stannar upp och att det är rent och snyggt i och runt maskinerna. 

Jerreh på kryddhyllan

Högst upp i fabriken ligger ”kryddhyllan”. Dit kommer de nyfriterade potatisskivorna, passerar genom roterande trummor där de saltas och kryddas, för att sedan åka ner en våning där de vägs upp och portioneras i påsar. Påsarna packas - helt maskinellt - i kartonger som staplas och åker ut i lagret.

På ”kryddhyllan” möter vi Jerreh Bojang som arbetat på Estrella i 25 år. Han kontrollerar att kryddningen blivit rätt till den produkt som görs för tillfället.

– Systemet är datoriserat men måste ändå kollas, säger Jerreh Bojang, som har nära till jobbet – han bor i Angered Centrum.

Sükran kör trucken

Sükran Yapisan har jobbat på Estrella i över 20 år.

I lagerhallen kör Sükran Yapisan trucken med van hand. Också hon har jobbat länge på Estrella, i över 20 år, och trivs jättebra.

– Jag var några år i produktionen men sedan 1994 har jag jobbat här på lagret, säger hon.

Sükran Yapisan tycker att närheten till jobbet är värd mycket. Själv bor hon i Hammarkullen.

Mångfalden bland de anställda och den låga personalomsättningen är ett av skälen till att Estrella får utvecklingspriset.

– Det finns en stark själ i företaget och jag har fantastiska kollegor, avslutar vd Carina Hanson.

Text: Elisabeth Gustafsson     Foto: Mats Udde Jonsson

 

Estrella årets företag i Angered

För tredje året i rad delar Angereds Företagarförening ut sitt utvecklingspris till en framträdande aktör som stärker och utvecklar det hållbara näringslivet i Angered. 2013 års pris går till Estrella AB med följande motivering:

• Estrella bidrar till att marknadsföra och sätta Angered på kartan. Nästan alla svenskar har en relation till Estrellas produkter som finns i de flesta hem.

• Estrella bidrar till ökad sysselsättning. Estrella är en av Angereds största arbetsgivare med sina 175 anställda. Sedan Estrella stängde sitt huvudkontor i Stockholm 2012 är bolaget koncentrerat till Angered. Genom Estrellas val av Frode Laursen som samarbetspartner för transporter och lagerhållning, har ytterligare arbetstillfällen skapats i Angered.

• Estrella bidrar till god miljöutveckling. Transporterna har minskat tack vare att Estrella nu har sitt centrallager i Frode Laursens angränsande anläggning. Fabrikens fritöser och lokaler värms upp av naturgas via stadens gasnät. Alla tjänstebilar ska vara miljöfordon.

• Estrella bidrar till ökad jämställdhet och mångfald. Företaget har idag 24 olika nationaliteter bland de anställda och personalomsättningen är låg.

Läs mer om Estrella på företagets hemsida.

Läs mer om Angereds Företagareförening på hemsidan.

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »