Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

Dogge Doggelito: Räkna med hårt arbete!

 Se till att du har en bra affärsidé och räkna med hårt arbete. Det var Dogge Doggelitos råd till alla som kom till Egenföretagardagen.

– För ingenting kommer av sig självt.

Rapparen, skådespelaren och debattören Dogge Doggelito var en av inspiratörerna på Egenföretagardagen på Kortedala Forum den 11 oktober. Dagen arrangerades av bland andra Business Center/Business Region Göteborg och Utveckling Nordost.

 Dogge Doggelito berättade sin story, från barndomens dröm om att bli svensk mästare i boxning, via musiken till dagens uppdrag som föreläsare och inspiratör.

Det var 1983 som han, åtta år gammal, för första gången hörde hur någon pratade rytmiskt till musik – rappade.

– Brorsan kom hem med en vinylskiva och jag kände att ”det här vill jag göra”.

Dogge rappade på ungdomsdiskot i skolan, fick 600 kronor för det och insåg att det här skulle han kunna satsa på!

 Skulle ha utbildat sig mer

Dogge Doggelito (till höger) är en av favoritföreläsarna för Dragan Sako på Business Center som ordnat Egenföretagardagen.

Nästan tio år senare var det dags för Rap-SM i Stockholm. En tredjeplats ledde till mer engagemang och Latin Kings blev riktigt stora i svensk hiphopmusik. Sedan några år tillbaka jobbar Dogge Doggelito på egen hand med olika projekt.

– Den ena dagen är inte lik den andra och det är det som är kul med det jag gör nu. Men hade jag kunna ändrat på en sak så skulle jag ha utbildat mig mer när jag var ung.

Trots att Dogge är född i Sverige, mamma är svenska (pappa är från Venezuela) och han växte upp mycket hos mormor, känner han sig inte som svensk.

– Nu har jag accepterat det, men det var jobbigt när jag gick i skolan. Men jag gick ut och gjorde min grej och jobbade hårt för den, tog alla jobb som fanns – ingen har gett mig någonting!

Läs mer om Dogge Doggelito på hans webbplats.

Hamid satsade på service

Hamid Raziullah berättar om sitt företag Datanova

En annan som också jobbat hårt för sin grej är Hamid Raziullah. Men hans ”grej” är inte musik, utan datorer. Hemma i Gårdsten började han bara 15 år gammal, nu är han 36, sälja disketter ”med livstidsgaranti” till kompisarna. Hans kontaktnät vidgades och snart kunde han börja ta betalt av alla som hörde av sig och ville ha hjälp med sina datorer. Det här var på 1980-talet och Hamid började själv att bygga datorer och sälja.

– Jag hade tänkt börja på Chalmers, men tänkte att jag prövar att starta företaget först. Och så började jag sälja ljudkort till datorer, som blev en stor grej, berättade Hamid.

Redan i mitten av 1990-talet insåg Hamid att han skulle satsa på service.

– Tack vara det är vi kvar i en tuff bransch, konstaterade han.

Och på den vägen är det. Idag är Hamid VD för Datanova AB med 12 anställda, som jobbar med både service och försäljning av datorer. Huvudkontoret ligger i Angered och på Eriksberg finns en filial.

Hamid Raziullah avslutade med tips till nya företagare:

  • Gå med i nätverk.
  • Undvik dyr annonsering.
  • Jobba långsiktigt, ha tålamod.
  • Varje person du träffar kan vara en potentiell kund – ”det har jag haft mycket nytta av”.
  • Hitta positiva möjligheter i varje affär.

Läs mer om Hamids företag här.

Grattis till vinnarna!

Under dagen pågick även en poängpromenad. Första pris, en Starta eget-kurs, gick till Azra Aksamija. På andra plats kom Bita Taghizade som får två timmar coachning i presentationsteknik för en person. Tredje pris, en bok om att starta eget, gick till Arild Gundersen. Grattis till alla tre!

Text: Elisabeth Gustafsson     Bild: Mats Udde Jonsson

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »