Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

Arabiska prinsessor knyter affärskontakter i nordost

Prinsessan Shaikha Hessa Al Subah av Kuwait pekade på många möjligheter för business mellan Sverige och arabvärlden. Hon och 20-talet kvinnor från sju arabiska länder var i höstas på besök i Göteborg. De deltog bland annat på Global Forum, besökte Business Region Göteborg och studerade solcellsteknik i Gårdsten.

Besöket i nordost gav dem många idéer om framtida samarbeten. Inte minst kunde de knyta flera positiva kontakter på affärsmässan som hölls i Folkets Hus Hammarkullen. Där fanns svenska näringslivsaktörer på plats tillsammans med elever från Angeredsgymnasiet.

Elever inbjudna till Jordanien

Emelie Sandell och Sandra Elg heter två överrumplade elever:

- Det här är helt fantastiskt, sade de. Vi har blivit inbjudna till Jordanien för att visa upp vår uppfinning – ett vetebälte som lindrar mensvärk.

Om allt går enligt planerna reser de i september för att lära andra kvinnor i Jordanien hur man tillverkar den enkla och ekologiska uppfinningen.

De arabiska kvinnorna var inte sena med att delta i sången när barnen från El Sistema i Hammarkullen fyllde scenen i Folkets Hus. De var imponerade av allt arbete och engagemang som ligger bakom orkesterskolan som världsdirigenten Gustavo Dudamel startat i samarbete med Göteborgs Symfoniker och stadsdelen. Förebilden är en framgångsrik rörelse för att med hjälp av musik och undervisning hjälpa fattiga barn i Venezuela.

- Jag är mycket nöjd med besöket av den arabiska kvinnodelegationer, säger Houda Zoubi som tog initiativet till inbjudan. Det här är en dröm som jag haft i flera år och nu går den äntligen i uppfyllelse. För mig, som själv har ursprung i Libanon och Syrien, handlar det både om integration och näringslivsutveckling.

Affärsmässan arrangerades av SDF Angered/Vision Angered, Global Forum, Göteborgslokaler, Arabiska kulturföreningen och Utveckling Nordost.

Text: Cajsa Malmström   Foto: Mats Udde Jonsson

 

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »