Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

Ollio skapar ny konst i Göteborgs nya utställningshall

Transformation – förvandling – är titeln på den första utställningen i Göteborgs nya utställningshall i Hammarkullen. Och det finns ett skäl till det enligt konstnären Jonathan Ollio Josefsson:

– Den som är uppmärksam kommer att se att det händer saker med målningarna under utställningstiden. Men jag tänker inte säga vad som ska ske eller när.

Förra hösten var det vernissage då stans längsta offentliga konstverk var på plats i Hammarkullens spårvagnshållplats. Nu är det snart dags för ny vernissage. Lördagen den 7 december invigs Göteborgs nya utställningshall. Här ska Göteborgskonstnären Jonathan Josefsson, också känd som graffitikonstnären Ollio, ställa ut i de boxar som nu finns på stationen.

– Det blir målningar särskilt gjorda för boxarna. Tanken är att de ska förändras under tiden, det är därför som jag kallar utställningen för Transformation (=förvandling), säger Jonathan Josefsson.

Hur han tänkt sig förändringen och vad som kommer att ske vill han inte gå in på. Men den som är uppmärksam kommer alltså att få se att det händer något med målningarna under den tid som de ställs ut i Hammarkullen, vilket kommer att vara ända till den 7 mars 2014.

Färg och form

Ollio vill inte berätta vad som kommer att hända med hans konst, men den som ser upp ska märka att något sker. Foto: Mats Udde Jonsson.

Även om verken görs särskilt för Hammarkullen kommer de inte att ha någon särskild anknytning till stadsdelen vad gäller motivet.

– Jag jobbar inte riktigt så, tänker inte platsspecifikt, utan arbetar mer med färg och form, säger Jonathan Josefsson.

Han började som graffitimålare och höll på med det i många år. Åren 2001–2007 gick han på Högskolan för design och konsthantverk, HDK, och utbildade sig inom textil. På senare år har han framför allt jobbat med så kallade tuftade mattor*, men uttryck och motiv kan kännas igen från graffitin. Det är starka färger och tydliga kontraster, även om ytan är annorlunda på en mjuk matta jämfört med en betongvägg.

– Men i det här fallet har jag valt att arbeta med måleri, jag tycker att det funkar bättre i boxarna, säger Jonathan Josefsson.

Sedan 2007, då han blev klar med sin masterutbildning på HDK, har Jonathan Josefsson haft många egna utställningar runt om i Sverige. Han har även fått Göteborgs Stads kulturstipendium 2013.

Innehållet ska variera

När Utveckling Nordost avslutas vid årsskiftet tar stadsdelsförvaltningen Angered över ansvaret för innehållet i utställningshallen.

– Vi kommer att se till att montrarna fylls med innehåll, men vad eller på vilket sätt urvalet ska ske vet vi inte än, säger Hasse Ohlson, sektorschef för kultur och fritid.

Målet är att arbeta både med lokala konstnärer och med utställare från andra håll.

– Jag tror att det blir bäst om vi hittar en variation. Nu blir det spännande med Ollios verk, vilket också är ett resultat av dialogen som pågått inför byggandet av utställningshallen, säger Hasse Ohlson.

Välkommen på invigning

Invigningen sker lördagen den 7 december kl 13 med tal av Daniel Andersson, enhetschef på Ung Kultur, kulturförvaltningen.

Utställningshallen är en av flera satsningar i Hammarkullen. Tidigare i höstas invigdes Hammarparken med uteplatsen där ungdomar i Mosaikfabriken varit med och prytt utescenen. Läs mer i tidigare artiklar:

Hammarkullen har fått sin nya mötesplats.

Kalas när Hammarparken invigs.

En annan satsning är förstudien Lärandets torg där flera utbildningsanordnare gått samman för att undersöka hur de kan göra utbildning mer tillgänglig. Klicka här för att läsa mer.

Text: Elisabeth Gustafsson     Bild: Mats Udde Jonsson

* Vid tuftning skjuts garnet med hjälp av en tuftningspistol in i en väv. Baksidan limmas och förses ofta med skyddande tyg.

Mer bilder av Jonathan Ollio Josefsson finns på jonathanjosefsson.se

Klicka på länken för att läsa mer om utställningshallen i Hammarkullens spårvagnshållplats:

I Hammarkullen skapas Göteborgs enda underjordiska utställningshall

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »