Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

Kvibergs Park – ny mötesplats för idrott, hälsa och kultur

En multisportarena. Ett torg med uteserveringar. Tydliga entréer. En aktivitetspark för barn och ungdomar. Det är något av det som planeras för Kvibergs Park de närmaste åren.

Lägg till allt som redan finns där och Kvibergs Park blir Sveriges främsta område för idrott, hälsa och kultur!

Att göra om det gamla regementsområdet till en lockande och tillgänglig mötesplats för alla göteborgare är målet för ett arbete som pågått i flera år. I mars var den så kallade gestaltningsplanen klar.

– Den är ett underlag för det fortsatta arbetet. Vi har varit noga med att de idéer och förslag som finns i gestaltningsplanen också ska vara praktiskt genomförbara, säger Axel Peterson, projektledare vid Idrotts- och föreningsförvaltningen.

Folk ska vilja hänga på torget

Torget, som är tänkt att ligga i anslutning till den nya multisportarenan strax intill stallarna, har till exempel diskuterats länge och ingående.

– Ett av uppdragen var att få folk som kommer hit att stanna kvar, att hitta en naturlig plats som gör att de vill vara på området. Torget ska bli en sådan mötesplats, med servering och sittplatser.

Tanken är också att företag ska kunna etablera sig på området, om de har någon anknytning till de föreningar som också finns där.

– Det kan till exempel vara en cykelhandlare eller verkstad som arbetar tillsammans med en cykelförening, förklarar Axel Peterson.

Tusentals besökare varje helg

Redan idag finns det många olika verksamheter på Kviberg, bland annat världens största inomhusanläggning för beachvolleyboll som öppnade i höstas. Här finns också klätterhall, bordtennis, idrottsmuseum, utbildningar, restauranger, hantverksföretag och lokaler för en mängd föreningar. Och varje helg drar Kvibergs Marknad tusentals besökare.

– Det känns som om det har lossnat för Kvibergs Park. Jag märker att intresset har ökat, fler hör av sig och är intresserade av lokaler för att det är mycket på gång här. Och inom fem år hoppas jag att det mesta från gestaltningsplanen är genomfört, säger Axel Peterson.

Text: Elisabeth Gustafsson    Foto: Mats Udde Jonsson

Ett EU-projekt

Utvecklingen av Kvibergs Park har skett genom EU-projektet Tillväxt Kviberg. Det är ett samarbete mellan flera förvaltningar i Göteborgs Stad, fastighetsägaren Higabgruppen och det lokala förenings- och näringslivet. Projektet pågick från maj 2010 till februari 2012. EU-projektet Tillväxt Kviberg delfinansierades till 40 procent av regionala strukturfondsprogrammet inom området för hållbar stadsutveckling.

Vill du veta mer?

Läs mer om Kvibergs Park och de olika aktörerna i samverkansföreningen

Läs mer om EU-projektet Tillväxt Kviberg i Göteborgs Stad

Gilla Kvibergs Park på Facebook

 

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »