Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

I Hammarkullen skapas Göteborgs enda underjordiska utställningshall

I början av september ska de nya konstverken i Hammarkullens spårvagnshållplats vara klara. Tillsammans med tillfälliga utställningar förvandlar de den underjordiska hållplatsen till en ny utställningshall i Göteborg - stadens enda under jord.

Genom att göra Hammarkullens hållplats till en utställningshall, förbättra belysningen och informationsskyltarna, ska en atmosfär skapas som kan locka människor att stanna till och titta på konsten.

– Vi vet att konst i det offentliga rummet har betydelse och att den uppskattas av många. I Stockholm har man guidade turer i tunnelbanan för att visa konsten, säger Gunilla Fransson Bangura, som påpekar att konst inte bara ska vara något vackert att titta på:

– Konst ska också beröra och vara en utgångspunkt för diskussioner.

Terra och Någon som du

Det var i början av mars som de utvalda konstnärerna och modeller av deras verk presenterades. Frida Oliv gör en målning, ”Terra”, som med fototryck ska föras över till glas och bli 12 meter lång. Frida Yngström arbetar med ”Någon som du” som ska målas direkt på tunnelväggen.

Frida Oliv arbetar nu för fullt med sin målning. Hennes stil är figurativ och lätt surrealistisk med komponenter som inte riktigt hänger ihop.

– Eftersom den ska finnas på en allmän plats vill jag att det ska finnas något för alla att titta på. Jag vill inte provocera, men hoppas ändå att målningen ska väcka frågor och tankar, säger hon.

Som grund för Frida Yngströms 60-70 meter långa och nio meter höga installation ligger teckningar som hon gjort bland annat i Hammarkullen av olika människor i abstraherade scener. De ska förmedla upplevelsen av att man kan kliva in i någon annans situation.

Med anknytning till nordost

Både Frida Yngström och Frida Oliv känner väl till nordöstra Göteborg. Frida Yngström bodde i Hjällbo 2005-2006 och var då också i Hammarkullen. Under 1990-talet var sambadans och Hammarkullekarnevalen en självklar del av Frida Olivs liv.

– Vi hade ingen aning om att de båda konstnärerna som vann tävlingen hade någon anknytning till Hammarkullen och nordost när vi valde ut konstverken, men det kändes ju lite extra kul när vi fick reda på det efteråt, säger Gunilla Fransson Bangura. Arbetet görs i sommar när tunneln ändå är stängd eftersom hela Angeredsbanan ändå byggs om då.

Text: Elisabeth Gustafsson       Bild: Mats Udde Jonsson

Klicka här för att läsa mer om konstverken i artikeln på vartgoteborg.se

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »