Utveckling Nordost

Utveckling Nordost satsar på nya jobb, mer kultur, fler mötesplatser och ett gott liv i Angered och Östra Göteborg

Hammarkullen har fått sin nya mötesplats

Nu är den invigd – Hammarkullebornas nya mötesplats. Barnen gjorde den snabbt till sin och tog sig an klätterställning, gungor, linbana och bordtennisbord. Runt grillarna samlades både barn och vuxna i den lite kyliga höstluften. 

När många arbetar tillsammans blir det som bäst, sa Marina Johansson när hon invigde Hammarparken. Foto: Mats Udde Jonsson.

Med hjälp av de fem ungdomar som skapat mosaiken runt utescenen, förklarade Marina Johansson, ordförande i park- och naturnämnden, Hammarparken för invigd i lördags.

– Många har lagt ner mycket jobb och arbetat tillsammans för att skapa en ny park. Och då blir det ju som allra bäst, konstaterade hon.

Lite nervös innan

Hammarparken är delvis resultatet av projektet Uteplatsen som Utveckling Nordost drivit i samarbete med park- och naturförvaltningen. En av de som arbetat intensivt med Hammarparken är Anna-Karin Sintorn, projektledare på park- och naturförvaltningen.

– Jag var lite nervös innan invigningen, men nu känns det väldigt bra även om allt inte är riktigt klart. Några duschar ska installeras och så saknas det staket runt basketplanen och fotbollsplanen. Men det ska åtgärdas i nästa vecka, säger Anna-Karin Sintorn.

Upprustningen av Hammarparken ingår i ett större sammanhang och är ett samarbete mellan olika förvaltningar och även mellan olika parter i lokalsamhället där allas olika kunskaper tagits till vara.

– Utan detta samarbete hade vi inte sett det resultat vi har idag, säger Viveka Nordh från stadsdelsförvaltningen Angered och Utveckling Nordost.

Fantastiskt fint

Fantastiskt fint, tycker Bibbi Forsman som jobbat med ungdomar och mosaiken. Foto: Mats Udde Jonsson.

Bibbi Forsman, en av konstnärerna som varit handledare för arbetet med mosaikerna, är också nöjd.

– Det har gått så bra och blivit så fantastiskt fint!

Jomari och Lukas från Storås tar sig lätt den nya fina lekplatsen i Hammarkullen. Foto: Mats Udde Jonsson.

Vid lekplatsen satt Jomari Dalisay med sina två barn. Familjen bor i Storås och kan lätt ta sig till Hammarkullen.

– Det tar bara tio minuter för oss och vi kommer säker att åka hit många gånger, det är en fin miljö för barnen, säger Jomari Dalisay.

Full fart

Lekplatsen vid Röda stugan är betydligt större än tidigare. Här finns en stor klätterställning som ser ut som ett tredimensionellt spindelnät. Linbanan lockade många att ta en hisnande tur och i karusellen och kompisgungorna var det full fart.

På andra sidan gångvägen finns både bordtennisbord och fasta grillplatser med bänkar och bord. Här ringlade sig kön lång då barnen bjöds på vegetarisk korv med bröd och dricka. Runt bordtennisborden spelades rundpingis och på basketplanen och fotbollsplanen var det också full fart med turneringar. Det var föreningar från Hammarkullen som och ordnade turningarna samt stod vid grillarna.

På tiden att det satsas

På tiden att det satsas i Hammarkullen tycker Sajaa. Foto: Mats Udde Jonsson.

Sajaa Alsaidan tycker att det är på tiden att Hammarkullen får någon fint och att det satsas på stadsdelen:

– Vi saknar ju mycket här, som vårdcentral och apotek. Jag tror att vi kommer att vara i Hammarparken mycket – vi har längtat efter att det ska bli klart, säger hon.

José har tagit 848 bilder

En som följt bygget med sin kamera från första till sista dagen är José Romero. Han har bott i Hammarkullen i 30 år, är mycket engagerad i stadsdelen och jobbar på Folkets Hus. Han var på den gamla lekplatsen med sina barnbarn när han fick idén att börja fotografera byggprocessen.

– Det är ju så många som varit med i diskussionerna och det kändes så speciellt att vi i Hammarkullen skulle få den här mötesplatsen. Så jag började ta bilder och det blev 848 stycken. Den sista tog jag i går, säger José Romero som jobb.

En del av bilderna hade ramats in och var uppsatta i Röda stugan, men de allra flesta kunde man se i ett rullande bildspel.

Äpplen från Bostadsbolaget

Bjöd på äpplen gjorde är Marie Svensson och Regina Vasconcenlos från Bostadsbolaget. Foto: Mats Udde Jonsson.

Några som också följt bygget är Marie Svensson och Regina Vasconcenlos som arbetar på Bostadsbolaget. Tillsammans med några kollegor bjöd de på äpplen under invigningen.

– Det har blivit jättefint och en tillgång för våra hyresgäster som kan vara här med sina barn, säger de.

På scenen höll Mariah Wilfred i trådarna. Hon bor också i stadsdelen och ser fram emot att kunna vara där och grilla – hon är ju både kock och artist:

– Jag är helt lyrisk över den här parken som vi har fått!

Kul att komma hem

Kul att komma hem till Hammarkullen tyckte Jens Lekman som stod på scen. Foto: Mats Udde Jonsson.

Under dagen stod fler artister på scenen: Aida, Josué Trelles och Mats Göthersköld, Joseph Robbins och det stora dragplåstret Jens Lekman med sitt band.

Han hälsade publiken med ”kul att komma hem!”  – Jens Lekman är ju uppvuxen i Hammarkullen – innan han drog igång med låten ”The Opposite of Hallelujah”.

Text: Elisabeth Gustafsson   Foto: Mats Udde Jonsson

 Läs mer om arbetet med Uteplatsen och Hammarparken i tidigare artiklar:

Kalas när Hammarparken invigs

Ungdomar skapar mosaik i Hammarkullen

Förslaget till Uteplatsen klart

Arkiv

Här kan du läsa äldre artiklar »